Hälsa och beroende
Bryt dåliga mönster och ersätt med nya
Det kanske är enklare än du tror.
Du behöver bara rätt vägledning och en villighet att göra förändringen. Vi har coacher som är specialiserade på beroende och missbruk av olika slag. Och medberoende och hälsoproblem. Gå ner i vikt, gå upp i vikt, börja träna, sluta spela, sluta röka, ja, oavsett vad det är så är våra coacher specialister på detta och kan stötta dig på din väg framåt.
Undrar du om du själv har ett problem eller är du osäker på hur du ska prata med en närstående om beroende eller missbruk?
Du kan bli fri från ditt beroende, missbruk eller medberoende – vi visar dig hur.
Du väljer själv mål med din coaching.
Total avhållsamhet kan vara en väg, en annan kan vara att lära känna igen signaler på när mobil, alkohol, mat eller arbete riskerar att ta för stor plats i din tillvaro. Det första steget för att hantera detta är ökad medvetenhet och rätt verktyg.
Tillsammans utforskar vi hur dina vanor eller beteenden påverkar ditt liv negativt och vilka mönster du behöver bryta. Sedan arbetar vi med hur du kan göra det för att nå dit du vill. Hör av dig till oss så väljer vi ut en coach som matchar dina behov, sen kan ni prata vidare om upplägg och de frågor du har.
Oavsett upplägg så kan du köpa enstaka samtal, ett helt paket och även dela upp betalningen på 3 månader. Ring eller skriv till oss, vi hanterar all kommunikation med 100% sekretess och du kan vara trygg med att prata fritt med oss.
Har du någon i din närhet som du tror har problem?
Har du någon i din närhet, partner, familj, vän eller kollega, som du tror dricker på ett ohälsosamt sätt? Eller spelar för mycket? Eller har andra missbruksliknande beteenden, t ex humörsvängningar, otålig, svår att bestämma saker med? Det här är väldigt vanligt och du är långt ifrån ensam om att befinna dig i en sådan situation.
Vill du själv hjälpa personen men vet inte hur? Vill du att personen ska ta hjälp själv? Behöver du säga ifrån för att det påverkar dig?
Som anhörig eller närstående kan det vara svårt att veta hur man ska göra, man vill inte riskera att såra någon men man vill inte heller vara den som inte visar att man bryr sig.
Känner du igen dig i det här så skulle jag säga att dilemmat kanske inte ens är hjälpa till utan om att hjälpa dig själv. Som närstående är det lätt att fokusera allt på den som har ett problem och då riskera att glömma den viktigaste personen i sitt eget liv – en själv. Det kan t o m gå så långt att du är på väg att bli, eller redan blivit medberoende. Att du planerar utifrån en annan människas behov eller humör och att du fokuserar på vad den personen behöver för att må bra, istället för att du fokuserar på vad du behöver.
Hos oss kan du få hjälp både att hjälpa den som är beroende eller på väg in i ett missbruk och du kan få hjälp att skapa hälsosamma vanor för dig själv och sätta kärleksfulla gränser, som gynnar både dig och din vän eller partner.
Ring eller skriv till oss, vi hanterar all kommunikation med 100% sekretess och du kan vara trygg med att prata fritt med oss.
Här kommer lite mer information om olika former av beroende eller riskbruk som kan ge konsekvenser tillräckligt för att man ska vilja förändra det, t ex spel, alkohol, skärmen och arbete.
Spelberoende:
Är du orolig att du själv eller en närstående har problem med spel eller t o m håller på att utveckla ett spelberoende?
Att fastna i ett spelberoende eller missbruk är väldigt smärtsamt och skadar oftast många olika delar i livet. Det som en gång var ett tidsfördriv, ett intresse eller hobby och kanske något du gjorde tillsammans med andra, har nu hamnat i ett läge där det upptar mer och mer av din tid, både vad gäller dina tankar på det och hur mycket tid du lägger på det. Kanske är det t o m så att du känner dig isolerad och ensam i ditt spelande.
Det snurrar kanske tankar om du har hamnat i ett spelberoende? Det kan också vara så att du är i ett läge där du funderar på om du fortfarande har läget under kontroll eller ifall du har börjat få problem som kan bli allvarliga?
Oavsett så är det antagligen ingen slump att just hamnat på denna sidan och att du nu läser detta. Och har du kommit så här långt så är det antagligen dags att titta närmare på ditt upplevda problem eller tankar om det och ifall det är något du vill förändra.
När det gäller beroende så är det inte ett aktivt val och jag vet hur lätt det är att fastna i det när det väl har börjat krypa sig på! Missuppfattningen från omgivningen om att det ”är väl bara att sluta” är något en spelberoende alltid kommer få höra – men det ligger inte någon sanning i det påståendet. Det finns både forskning och evidens på vad som sker i hjärnan, varför bara vissa fastnar i det och hur man kan lära sig att hantera spelberoendet.
Att vara spelberoende och att ha spelproblem är inte samma sak.
Att ha problem med sitt spelande innebär att det är svårt att kontrollera spelandets negativa konsekvenser och dessa konsekvenser kan uppenbara sig på olika vis. Det kan handla om hälsomässiga konsekvenser så som ångest, nedstämdhet, suicidtankar eller sömnproblem. Det kan också vara konsekvenser som leder till ett utvecklat användande av alkohol och andra droger. Det kan även handla om sociala konsekvenser så som konflikter med familj och vänner, svårigheter att hantera sitt arbete eller skola, eller att man börjar begå olika typer av brott. Inte helt oväntat kan det också ta sig i uttryck i ekonomiska konsekvenser där svårigheter att betala löpande utgifter är vanligt, eller att du som spelare försätta dig i skuld till någon.
Till skillnad från spelproblem så är spelberoende en diagnos. Spelberoendet har samma symtom som någon med spelproblem men har även tagit över hela din kontroll så trots att du vill sluta spela så klarar du inte det – och det är då man verkligen behöver ta hjälp! Som spelberoende utvecklar man olika karaktärsdrag med tiden. Det blir svårare och svårare att sätta gränser för hur mycket tid och pengar man gör av med på att spela och det leder uteslutande till problem med ekonomin, arbetet och relationer. Vanliga tecken på att man har problem med sitt spelande är att man fortsätter att spela trots de negativa konsekvenser som uppstår både vad gäller ekonomin, hälsan och relationer. Samt att man lägger ner mer pengar och tid på sitt spelande än vad man först hade tänkt.
Det är alltså inte hur mycket tid eller pengar man lägger på sitt spelande som avgör om det är ett beroende utan det handlar om konsekvenserna på flera områden i sitt liv.
Och till dig som är förälder till ett barn som du tror har problem. Det har dom antagligen eftersom du är här. Till dig vill jag säga att det går att hjälpa ditt barn att förändras. En del av det arbetet börjar med dig själv. Det är troligen inte bara ditt barn som behöver titta på sina beteenden utan även du. Det är inte ditt fel att ditt barn spelar. Men du kan som förälder göra några saker som kan hjälpa dom att sluta eller minska sitt spelande.
Några vanliga kännetecken på spelberoende bland barn är att tidsuppfattning försvinner, humöret förändras, de börjar ljuga om sitt spelande, surar och skapar drama och isolerar sig allt mer från annat.
Hör av dig till oss om du vill prata mer om ditt eget spelande, din oro, en närstående eller om du har andra frågor kring spelande och framförallt, hur man bryter det.
Alkohol
Har du börjat läsa denna texten är det mer än en gissning att du eller en närstående har problem. Det bästa du kan göra är att boka in ett kostnadsfritt 20 minuters samtal med en av våra experter.
Vad kostar Recovery-coaching?
För det första, det beror helt och hållet på vad du har för dilemma, mål och drömmar. Vill du få en bättre balans mellan jobb och fritid så är det livs-coaching du ska titta närmare på. Är det att gå ner eller upp i vikt, sluta dricka eller dricka mindre, få bukt med ett spelberoende, sluta röka och få hälsosammare vanor, eller jobba med ditt medberoende och din hälsa som påverkas av en annan person, då har vi experterna för dig här!
Det bästa är att boka ett kostnadsfritt första kortare samtal med en coach för att se vad som är det bästa för dig och din situation. Så hör av dig till oss!
Recovery-Coaching KICKOFF 1.395 kr
När du har en specifik fråga, dilemma eller vill ta reda på mer om dig själv och varför det ser ut som det gör. Detta är utmärkt för att ta reda på ifall du har ett tillfälligt missbruk, om du riskerar att hamna i eller har ett beroende. Sen kan du välja att jobba vidare på egen hand eller tillsammans med din coach.
Här ingår 1 samtal á 45 min.
Recovery-Coaching QUICK 3.885 kr
(1.295 kr/samtal)
Här jobbar du tillsammans med din coach med de livsstilsförändringar du vill göra, kopplade till upplevda konsekvenser av ditt beroende eller överkonsumtion. Du kommer en bra bit på vägen och kan sedan bestämma dig hur du vill lägga upp ditt liv. Detta utifrån de insikter och verktyg du fått.
Här ingår 3 samtal á 45 min.
Recovery-Coaching BASIC 5.975 kr
(1.195 kr/samtal)
Du kanske provat förändring tidigare och vet att du behöver några samtal till. Detta är vårt mest populära upplägg och de flesta av våra klienter behöver aldrig höra av sig till oss igen när de kört igenom detta.
Här ingår 5 samtal á 45 min.
Recovery-Coaching PLUS 9.400 kr
(1.175 kr/samtal)
När du känner att du vill jobba längre tid med din förändring tillsammans med din coach, eller vill ha tätare intervaller mellan samtalen. Ett mer omfattande stöd helt enkelt på din väg mot dina mål.
Här ingår 8 samtal á 45 min.