Jag kan inte förstå!

Jag kan inte förstå…

…att folk inte kan komma i tid, inte plockar undan efter sig i fikarummet, inte rengör verktygen efter sig, inte äter kött, super sig fulla, flyger fast vi har en klimatkris…

 

Känner du igen något av det? Inte? Jag hör det ofta, att meningar börjar med just det, ”jag kan inte förstå att…” och sen kommer något raljant över andra eller annat. 

 

Och jag brukar tänka ”förstår du inte, eller håller du bara inte med?” 

 

För om du inte kan förstå andras val eller handlingar, då är det ju du som är begränsad och inte dom. Stanna här en stund. Då är det du som är begränsad. Inte dom. 

 

Om du däremot funderar i banorna att du inte håller med, eller att det är något som gör dig irriterad eller kanske t o m arg, och att det beror på hur du förhåller dig till saker, inte att det dom gör är obegripligt, då kanske du också kan närma dig andra med nyfikenhet eller kanske t om kan skratta åt dig själv. 

 

Då kanske det nästa gång låter något i still med (i ditt huvud eller i dialog med andra): 

Just det – jag håller ju inte med!  Jag har en annan åsikt eller lever mitt liv på ett annat sätt.  Och kanske t o m lite tacksamhet når dig för vem du är istället för att reta dig på andra. 

 

Lev och låt leva. Lika enkelt som det är svårt ibland. Och otroligt befriande. 

 

Vad behöver du nu?