Jag vet vad jag ska göra – jag behöver bara göra det!

Har du själv sagt något liknande?
Har du hört det av andra? 

Det kan handla om börja träna, få ordning på kosten, få in fler affärer, få ordning på hemsidan, ja, det är olika beroende på vem vi är, men det följer samma mönster: Vi tror oss veta vad vi ska göra och vi säger att vi bara behöver komma igång med det. Det är inte sant. 

Det finns så klart en liten sanning i det.
Säg att jag vill få in fler affärer och min “jag ska bara…” är att jag ska börja göra nyhetsbrev men inte kommer igång med det. Det som händer är att jag skjuter upp en massa annat som skulle kunna ge mig affärer. Eftersom lösningen är att göra nyhetsbrev. Om jag istället utmanar mig och säger “OK, nyhetsbrev är en sak jag kan göra, vad skulle jag mer kunna göra?”. Då börjar det hända saker. Kanske är det ett event jag ska gå på, nätverka, lära känna nya människor, berätta om min verksamhet eller vad jag säljer. 

Eller ta exemplet med att börja träna.
Så länge jag säger att det är det som är nyckeln så finns risken att jag skjuter upp allt annat som är bra för min hälsa också. Om jag istället säger “jag tar cykeln när jag handlar” eller “jag promenerar till…” och jag gör det idag, då börjar jag min resa mot det jag vill ha, och då kanske jag också upptäcker att det inte är träning jag vill ha eller behöver, utan en mer aktiv livsstil. 

OK vi kör ett exempel till.
Säg att jag är chef och att jag vet att jag behöver ta tag i utvecklingssamtalen. Jag skjuter på det, undviker kanske att börja prata om vissa saker eftersom det ska ske vid ett senare, schemalagt tillfälle. Det ska göras ordentligt! Om jag istället frågar mina medarbetare “vad behöver ni just nu?” Då kanske jag får en del svar, jag kan ge dom en del av det dom behöver nu, och så är processen igång. Kanske är det ett samtal vid kaffemaskinen, eller ett telefonsamtal efter en intensiv vecka, eller i början av en, som gör den där skillnaden. 

Så, vad är budskapet? Gör något idag och du kanske upptäcker att det räcker långt. Mycket längre än att inte göra något alls. 

Ha en fin vecka!